Τεχνολογία-Επιστήμη

 

 

κεντρική σελίδα

 

Ο αρχαίος υπολογιστής  των Κυθήρων

   

 

 

Pellet: Λύση στη θέρμανση

 Επιλέξτε

Κομποστοποίηση
Pellet:Λύση στη θέρμανση
Αυτοκίνητα με υγραέριο αντί βενζίνης
Αμόλυβδη ή νερό;
Βακτήρια εναντίον ιών!
Το δώρο του Αιόλου
Ηλιακή ενέργεια:Η λύση που αγνοείται
HAARP Ένα τρομακτικό όπλο!
Η θεραπεία του Καρκίνου είναι εδώ

                                               

Όπως γνωρίζουμε όλοι οι συμβατικοί ενεργειακοί πόροι μειώνονται συνεχώς σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν οι τιμές να αυξάνονται στα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο. Το ξύλο όμως είναι μια ανανεώσιμη πηγή και εδώ έρχεται μια ελπιδοφόρα λύση.

Οι σόμπες pellet.

Για την χώρα μας μπορεί να είναι κάτι καινούργιο, όμως η χρήση τους ξεκινάει απο τον Καναδά και την Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του '80 και εξαπλώθηκε μέχρι το 2000 στην Σκανδιναβία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία και όχι μόνο.

Πρόκειται για μια μορφή βιοκαυσίμων με ευρεία διαδεδομένη χρήση και πολλές εφαρμογές, που αποτελούνται από συσσωματώματα βιομάζας ξυλώδους μορφής. Για την παραγωγή της πρώτης ύλης χρησιμοποιούνται υπολείμματα επεξεργασίας ξύλου, δασικά υπολείμματα αλλά και γεωργικά υπολείμματα τα οποία αποξυλώνονται. Τα συσσωματώματα είναι τυποποιημένο κυλινδρικό βιολογικό καύσιμο με προδιαγραφές ποιότητας, για την παρασκευή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται κόλλες ή χημικά πρόσθετα - μόνο υψηλή πίεση και ατμός, γεγονός που τα καθιστά απόλυτα φιλικά προς το περιβάλλον.

Το σχηματιζόμενο προϊόν χαρακτηρίζεται από υψηλή συνοχή, χαμηλό ποσοστό υγρασίας (λιγότερο από 10%) γεγονός που επιτρέπει την καύση του και την υψηλή θερμαντική του απόδοση. Επιπλέον οι μικρές του διαστάσεις και η γεωμετρικότητα του σχήματός του, επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και χειρισμό του. Σε αυτό συμβάλλει και η δυνατότητα συσκευασίας των wood pellets σε σάκους των 15, 20 και 50 κιλών.

 Ξεχάστε τις εποχές χρήσης πετρελαίου ή καυσόξυλων και τις χαμηλές θερμαντικές αποδόσεις και το μαύρο καπνό. Οι σύγχρονη τεχνολογία αξιοποίησης της βιομάζας έχουν εξελιχθεί τόσο, που πλέον αποτελούν μια αξιόπιστη και ανταγωνιστική επιλογή, όχι μόνο σε επίπεδο κατοικίας, αλλά και σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

 Έχουν μεγάλη θερμική απόδοση 82- 87% και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Η αυτονομία καύσης ξεκινά από τις 32 ώρες και μπορεί να φθάσει εώς τις 100 ώρες (εξαρτάται από το μοντέλο).

 Οι σόμπες ξύλου peller είναι απόλυτα τηλεχειριζόμενες και μπορούν να προγραμματιστούν σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, ενώ σε ορισμένα μοντέλα δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης και προγραμματισμού μέσω internet!

 Επιπλέον οι σόμπες καύσης pellet δεν απαιτούν την τοποθέτηση καμινάδας. Για το λόγο αυτό αποτελούν την ιδανική λύση θέρμανσης σε διαμερίσματα πολυκατοικιών ή σε χώρους στους οποίους η τοποθέτηση καμινάδας είναι αδύνατη.

 Τα pellets είναι άκρος ανταγωνιστικά έναντι του πετρελαίου, του φυσικού αέριου και του ηλεκτρισμού όχι μόνο ως προς το κόστος αλλά και σε σχέση με την ευκολία χρήσης και την αξιοπιστία της τεχνολογίας.

 

Τα πλεονεκτήματα είναι

 

·                     Πολύ χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το πετρέλαιο και το ρεύμα της ΔΕΗ.

·                     Η σταθερή πυκνότητα, η χαμηλής υγρασία, το χαμηλό κόστος μεταφοράς και αποθήκευσης το καθιστούν πιο αποδοτικό απο κάθε άλλη μορφή θερμαντικής ενέργειας.

·                     Πανεύκολο στην χρήση του αφού μεταφέρεται συσκευασμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόματο δοσομετρητή για τροφοδοσία της φωτιάς.

·                     Δεν εκλύονται επικίνδυνα αέρια κατά την καύση λόγω απουσίας χημικών κατά τη διαδικασία παραγωγής του.

·                     Είναι το πιο οικολογικό γιατί για τη δημιουργία των pellets δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα γιατί παράγεται από απορριφθείσα ή ανακυκλώσιμη ξυλεία και η τέλεια καύση του εκμηδενίζει την ποσότητα της τέφρας. Επόμενο είναι πως η καύση των pellets βοηθά ουσιαστικά στη μείωση των δασικών υπολειμμάτων από την παραγωγή ξυλείας και από τη βιομηχανία επίπλων.

 

Βάση ερευνών που έχουν γίνει παγκοσμίως, 2 κιλά pellets ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου. Είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με pellets, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα 0,4 ευρώ (40 λεπτά) ανά λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου. Η θέρμανση, λοιπόν με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 40 - 50% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Πολύ βασικό και ενδιαφέρον είναι πως καμία αύξηση δεν αναμένεται στην τιμή των καυσίμων αυτών, δεδομένου ότι ο εσωτερικός ανεφοδιασμός και οι δυνατότητες για εισαγωγές βιολογικών καυσίμων είναι μεγάλη, σε αντίθεση με την αξία του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά.

 

Εδώ πρέπει να πούμε πως χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:

 

·                     Συσκευές Εσωτερικού Χώρου Καύσης Pellet

 

Είναι οι σόμπες pellet αέρα και οι σόμπες pellet νερού.

 

Η σόμπα Pellet αέρα βασίζεται στην καύση pellet που γίνεται με αυτόματο τρόπο. Ο ζεστός αέρας που παράγεται από την καύση του pellet διοχετεύεται στο χώρο από τις περσίδες που έχει η σόμπα. Η θέρμανση που έχουμε στο χώρο είναι άμεση. Οι σόμπες pellet αέρα διαθέτουν αυτόματο χρονοθερμοστάτη για προγραμματισμό λειτουργίας.

 

Η σόμπας pellet νερού είναι παρόμοια με αυτή του λέβητα αφού η σόμπα μας συνδέεται στο δίκτυο θέρμανσης και λειτουργεί σαν λέβητας. Πιο αναλυτικά η καύση pellet γίνεται αυτόματα και κατά τη διάρκεια της ζεσταίνει το νερό που στη συνέχεια με τη βοήθεια του κυκλοφορητή θα διοχετευτεί στο δίκτυο της θέρμανσης (θερμαντικά σώματα). Οι σόμπες Pellet νερού διαθέτουν αυτοματισμούς για ευκολία και προγραμματισμό στη χρήση.

 

·                     Συσκευές Λεβητοστασίου Καύσης Pellet

 

Είναι οι λέβητες καύσεως pellet και οι καυστήρες pellet.

 

Οι λέβητες καύσης Pellet είναι πολύ οικονομικοί στη χρήση και εύκολοι στην εγκατάσταση. Το καύσιμο pellet είναι αποθηκευμένο σε μια δεξαμενή  και οδηγείται στο θάλαμο καύσης αυτόματα με τη βοήθεια ενός κοχλία που προωθεί την ποσότητα που χρειάζεται για να αποδόσει την επιθυμητή θερμοκρασία. Η καύση του γίνεται με τη βοήθεια ενός σύγχρονου καυστήρα και ζεσταίνει το νερό του λέβητα που αργότερα μέσω δικτύου σωληνώσεων θα κυκλοφορήσει στα σώματα.

 

Οι καυστήρες Pellet μπορούν να προσαρμοστούν σχεδόν σε οποιοδήποτε λέβητα και να τον μετατρέψουν από λέβητα πετρελαίου-αερίου-ξύλου σε λέβητα pellet. Ο καυστήρας pellet αποτελείται από ένα σωλήνα (που εισάγει το pellet) και από το σύστημα καύσης. Ο καυστήρας είναι εφοδιασμένος με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για την ασφάλεια της καύσης. Η διαδικασία έναρξης είναι εντελώς αυτόματη με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γρήγορο και αποδοτικό ξεκίνημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση αντικατάστασης του καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα pellet το κόστος είναι μικρό, το οικονομικό όφελος λόγω της χαμηλής τιμής του pellet είναι μεγάλο και η απόσβεση του συστήματος άμεση.

 

Η επιλογή και η απόφαση δική σας.

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

Αυτοκίνητα με υγραέριο αντί βενζίνης

 

Όλο και περισσότεροι Ελληνες οδηγοί μετατρέπουν τα αυτοκίνητά τους ώστε να κινούνται και με υγραέριο (LPG), αφού πια οι τιμές τις βενζίνης έχουν γίνει εφιάλτης για τους καταναλωτές. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη βαθειά για την μετατροπή. Το κόστος κυμαίνεται απο 1.200-3.000 ευρώ ανάλογα πάντα με τους κυλίνδρους και την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου.

Ειδικά φέτος οι μετατροπές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μιας και η βενζίνη δεν υπάρχει περίπτωση να πέσει.

Απο το 2000 και μετά επιτρέπεται η τοποθέτηση υγραερίου στα Ι.Χ. Βέβαια όπως είναι φυσικό στην αρχή όλοι ήταν "κουμπωμένοι" με την τεχνολογία αυτή. Απο την στιγμή όμως που πείστηκαν πως η χρήση του υγραέριου είναι ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα πολλοί το τολμάνε και έχουν μόνο καλά λόγια να πουν.

 Τα πλεονεκτήματα είναι:

 ·                     Άν χρειαστεί το αμάξι μπορεί να κινηθεί και με βενζίνη με το πάτημα ενός διακόπτη.

·                     Διπλασιάζεται η αυτονομία του οχήματος.

·                     Η τιμή του υγραερίου είναι σχεδόν η μισή της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης.

·                     Ο κινητήρας έχει λιγότερες φθορές, λόγω της καθαρότερης καύσης του LPG, η οποία δεν αφήνει υπολείμματα, και έτσι επιμηκύνεται η ζωή του.

·                     Οι αλλαγές φίλτρων και λαδιών είναι αραιότερες.

·                     Ο κινητήρας που δουλεύει με LPG χρειάζεται λιγότερα σέρβιςαυτοκινητα με αεριο

 

Τα βήματα που χρειάζονται για την μετατροπή είναι απλά,  η εργασία διαρκεί 8-12 ώρες και το κόστος της κυμαίνεται ανάλογα με τον τύπο του οχήματος.

 

1) Η εργασία εκτελείται από έναν μηχανικό που θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Ν. 1575/1985 με ειδικότητα τεχνίτη συστημάτων υγραερίου. Στη θέση της ρεζέρβας του αυτοκινήτου τοποθετείται η δεξαμενή του υγραερίου.

Στον χώρο του κινητήρα τοποθετούνται τα μπεκ ψεκασμού του υγραερίου μαζί με πνεύμονα ή ρυθμιστή πίεσης και τις αντίστοιχες βαλβίδες ασφαλείας και διακοπής υγραερίου. Τέλος, η εγκατάσταση ελέγχεται από ηλεκτρονικό εγκέφαλο.

 

Ελεγχος σε ΚΤΕΟ

2) Μετά την εγκατάσταση του συστήματος του υγραερίου ο μηχανικός υποχρεούται να παραδώσει στον κάτοχο του αυτοκινήτου υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 που ενημερώνει το ΚΤΕΟ πως η διασκευή έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

 

αυτοκινητα με γκαζι3) Το αυτοκίνητο, στη συνέχεια, περνάει από τεχνικό έλεγχο σε ΚΤΕΟ για να διαπιστωθεί πως η εργασία, όντως, έγινε με βάση τους κανόνες του υπουργείου.

 

4) Στη συνέχεια, στη Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας, που είναι αρμόδια για τις άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, συμπληρώνεται στην άδεια κυκλοφορίας η χρήση και του υγραερίου ως καυσίμου κίνησης.

 

Είναι αξιοσημείωτο πως μια απο τις σοβαρότερες και μεγαλύτερες βιομηχανίες αυτοκινήτων η ALFA ROMEO, το νέο μοντέλο της MiTo 1.4 GPL Turbo 120 hp για πρώτη φορά συνδυάζεται με σύστημα υγραεριοκίνησης, που εξασφαλίζει άκρως ικανοποιητικές επιδόσεις, χάρη στην ιπποδύναμη των 120 hp.

 

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 

Αμόλυβδη ή νερό;

Αμόλυβδη ή νερό

Έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό της Νομαρχίας Αθηνών και αφορά στην παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας από το πόσιμο, μη πόσιμο και το θαλασσινό νερό.

Το κόστος μετατροπής ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου θα είναι γύρω στα 5.000 με κόστος χρήσης και συντήρησης μικρότερο από 1 ανά 100 Κm.

Η απόσβεση του ποσού για την μετατροπή γίνεται σε 2 χρόνια με μέσο όρο κυκλοφορίας 30.000 χλμ/χρόνο.

Ανακούφιση δηλαδή για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη μας!

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 Βακτήρια εναντίον ιών

 

Τα βακτήρια που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στο γιαούρτι, θα μπορούν μελλοντικά να καταστρέφουν διάφορους ιούς, ακόμα και του κοινού κρυολογήματος, αν «εξοπλισθούν» με μικροσκοπικά νανοσωματίδια αργύρου, σύμφωνα με νέα βελγική επιστημονική έρευνα, η οποία, όμως, εγείρει ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ήδη ότι αυτά τα «ασημένια» -κατά τα άλλα ακίνδυνα- βακτήρια του γιαουρτιού μπορούν να καταστήσουν ορισμένους ιούς (νοροϊούς) ανίκανους να μολύνουν τον οργανισμό. Οι νοροϊοί προκαλούν εννέα στα δέκα περιστατικά γαστρεντερίτιδας διεθνώς.

Το επίτευγμα, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο του πανεπιστημίου της Γάνδης καθηγητή

Βίλι Βερστρέτε, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρίας Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας στο Λονδίνο, σύμφωνα με με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ανοίγει το δρόμο πιθανώς για να καταπολεμηθούν και άλλοι ιοί με την ίδια μέθοδο, όπως της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος.

 

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 Ηλιακή ενέργεια: η λύση που αγνοείται

Ηλιακη ενεργεια ηλιακος δισκος ηλιακες εκρηξεις

ΠΕΡΙ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Τουλάχιστον την τελευταία 2ετία έχει ξεκινήσει στην χώρα μας και προωθείτε η ιδέα για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Κάλιο αργά παρά ποτέ μιας και στο εξωτερικό εφαρμόζονται χρόνια και με τεράστια επιτυχία.

Ένα σπίτι του μέλλοντος θα πρέπει να αυτοεξυπηρετείται σε ρεύμα, νερό, θέρμανση/ψύξη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας.

Ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν εταιρίες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα αυτόν, με αποτελέσματα πραγματικά αξιέπαινα. 

Η Ελλάδα είναι από τις πιο τυχερές χώρες στον κόσμο μιας και ο ήλιος, ο αέρας και η

θάλασσα της δίνουν τεράστια πλεονεκτήματα στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Πράγμα που καθιστά κάθε κυβέρνηση υπόλογη γιατί καμία δεν ασχολήθηκε σοβαρά μέχρι τώρα, ώστε να επενδύσει σοβαρά στο μέλλον.

 Κάθε μέρα διαβάζουμε ατελείωτες στήλες με τα τεχνολογικά επιτεύγματα στον τομέα

των φωτοβολταικών πάνελ και ανεμογεννητριών.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως στην πραγματικότητα σαν καταναλωτές είναι η τεχνολογία αυτή να είναι διαθέσιμη και στους ιδιώτες.

 

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή.

 

Οι βασικές πηγές ενέργειας που εκμεταλλεύεται η τεχνολογία σήμερα είναι ο ήλιος και ο αέρας.

Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε πως μια σωστή επένδυση θα μπορούσε να περιλαμβάνει φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες για να έχει κανείς μια ικανοποιητική αυτονομία ακόμα και σε δύσκολες μέρες.

Ο βαθμός της αυτονομίας φυσικά εξαρτάτε από τις ανάγκες ενός σπιτιού και τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Μπορούμε να είμαστε αυτόνομοι εντελώς, να είμαστε αυτόνομοι αλλά να έχουμε το ρεύμα της ΔΕΗ για back up ή να ξεφουσκώσουμε κάπως τον λογαριασμό του ηλεκτρικού με την τοποθέτηση ενός μικρότερου συστήματος.

Επίσης για όσους θέλουν να κάνουν επένδυση μπορούν να πουλάνε ρεύμα και στην ΔΕΗ.

Και στο σημείο αυτό έρχονται οι ειδικοί γιατί κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες.

 

 

 

Τα βασικά μέρη ενός αυτόνομου συστήματος είναι:

 

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ

οι συσσωρευτές (μπαταρίες)

ο ρυθμιστής φόρτισης

ο αντιστροφέας (inverter) dc/ac (για τις καταναλώσεις των 230Volt)

ασφάλειες

διακόπτες dc

όργανα μέτρησης χωρητικότητας συσσωρευτών

 

Τα οποία τα εγκαθιστούν οι τεχνικοί των εταιριών που απευθυνόμαστε. Σε περίπτωση που κάποιος γνωρίζει και αναλαμβάνει μόνο την αγορά των υλικών, ενώ εγκαθιστά το σύστημα μόνος του, το κόστος πέφτει μέχρι και 30%. 

Για τις εγκαταστάσεις που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο της ΔΕΗ υπάρχει η λύση των αυτόνομων συστημάτων.

 Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (ή συστήματα εκτός δικτύου) αποσκοπούν στο να προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία σε μια εγκατάσταση. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απομονωμένων από το δίκτυο φωτοβολταϊκών συστημάτων. Κάποιες από αυτές είναι:

 - Οικίες απομακρυσμένες από το δίκτυο σε τέτοια απόσταση που το κόστος διασύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ είναι απαγορευτικά υψηλό.

- Οικίες που για κάποιους λόγους δεν δύναται να ηλεκτροδοτηθούν

- Κτηνοτροφικές ή γεωργικές μονάδες απομακρυσμένες από το δίκτυο της ΔΕΗ

- Τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις

- Αντλητικά συστήματα υδροδότησης

- Κινητές εγκαταστάσεις (τροχόσπιτα, πλωτά κα)

- Εγκαταστάσεις που απαιτούν υψηλή διαθεσιμότητα (αμυντικές εφαρμογές, διαστημικές εφαρμογές)

 Η μεθοδολογία για την ηλεκτροδότηση μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι η ακόλουθη:

  - Ανάλυση της περιοχής (ακτινοβολία, σκίαση κλπ)

 Αρχικά θα πρέπει να γίνει υπολογισμός της ηλιακής ακτινοβολίας στην περιοχή για όλη την διάρκεια του έτους και σε κάποιες περιπτώσεις και κατά μήνα του έτους. Σε αντίθεση με τα διασυνδεδεμένα συστήματα όπου στόχος είναι η μέγιστη ετήσια ενεργειακή απολαβή, στα απομονωμένα συστήματα υπάρχουν εφαρμογές όπου η ενεργειακές ανάγκες είναι μεγαλύτερες σε κάποιους συγκεκριμένους μήνες του χρόνου ή ακόμα και σε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

 

- Καταγραφή των ενεργειακών απαιτήσεων

 

Κάθε εγκατάσταση έχει διαφορετικά φορτία (συσκευές, μηχανήματα κλπ). Για να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα φορτία, επίσης να γίνει μια αναλυτική περιγραφή της διάρκειας χρήσης της κάθε συσκευής καθώς και του επιθυμητού χρόνου αυτονομίας.

 Η διάρκεια αυτονομίας θα καθορίσει και την διαστασιολόγηση των συσσωρευτών που θα χρησιμοποιηθούν. Επίσης πολύ σημαντικό είναι και το είδος των συσκευών που χρησιμοποιούνται εάν δηλαδή

 

 

καταναλώνουν εναλλασσόμενο ή συνεχές ρεύμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα προτείνονται συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης οι οποίες έχουν υψηλότερο κόστος αγοράς αλλά σε βάθος χρόνου είναι ασφαλώς περισσότερο συμφέρουσες.

Επιπρόσθετα υπάρχει η δυνατότητα του συνδυασμού των φωτοβολταϊκών με κάποια άλλη πηγή ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες ή μηχανές diesel.

 

 - Οικονομοτεχνική μελέτη

 

Αφού γίνει η ανάλυση των παραπάνω τεχνικών χαρακτηριστικών ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης. Η μελέτη αυτή είναι ο συγκερασμός των παραπάνω τεχνικών απαιτήσεων, της οικονομικής δυνατότητας καθώς και των πιθανών επιδοτήσεων. Σκοπός είναι τελικά να επιτευχθεί η βέλτιστη τεχνική και οικονομική λύση.

 

 

Υπολογισμός μεγέθους φωτοβολταικου πάνελ

 

Ο τρόπος για να υπολογίσουμε τις απαιτήσεις που έχουμε και το κατάλληλο σύστημα που χρειαζόμαστε είναι απλός.

Υπολογίσουμε την κατανάλωση κάθε συσκευής που θα συνδέσουμε με το σύστημα.

Για παράδειγμα θέλουμε μια οικονομική λάμπα των 15W και μια τηλεόραση 14" ιντσών. Ένας λαμπτήρας οικονομίας 15 βατ καταναλώνει 15 βατ την ώρα, άρα σε 4 ώρες 60 βατ/ώρες.

Η τηλεόραση 14 ιντσών καταναλώνει περίπου 40 βατ σε μια ώρα, καταναλώνει σε 5 ώρες λειτουργίας συνολικά 200 βατ/ώρες.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε την κατανάλωση και άλλων συσκευών και στο τέλος να αθροίσουμε τις καταναλώσεις για να βρούμε τη συνολική κατανάλωση του συστήματος (η κατανάλωση κάθε συσκευής αναγράφεται συνήθως πάνω σε κάποιο μέρος της συσκευής ή πάνω στο τροφοδοτικό/μετασχηματιστή της).

 Άρα η λάμπα οικονομίας και η τηλεόραση θα καταναλώνουν συνολικά 260 βατ/ώρες κάθε μέρα.

 Για να βρούμε το σωστό μέγεθος του απαιτούμενου φωτοβολταϊκού διαιρούμε αρχικά τον αριθμό αυτό με το 3, όσες συμβατικά και κατά μέσο όρο είναι γι' αυτό οι χρήσιμες ώρες ηλιοφάνειας και τον χειμώνα. Έτσι έχουμε περίπου 260/3 = 86Wp η απαιτούμενη ισχύς του φωτοβολταϊκού.

 

Και συνεχίζετε η μελέτη με τον υπολογισμό μεγέθους μπαταρίας, το μέγεθος του αντιστροφέα (inverter) 220V, τον ρυθμιστή φόρτισης.

Στην αγορά αυτήν την στιγμή βρίσκουμε σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες μας συστήματα που ξεκινάνε από 3.000 - 20.000 ευρώ.

 

Οι βασικότεροι λόγοι για να στραφεί κανείς σε τέτοιου είδους συστήματα είναι η ανάγκη σε ενέργεια και η ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον.

Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα.

 

1kWh = 1 kgr CO2 (διοξείδιο του άνθρακα)

 

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο "αέριο του θερμοκηπίου" που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κλπ). Οι ρύποι αυτοί επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον.

 

Τα βασικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταικών ειναι:

 - μηδενική ρύπανση

 - αθόρυβη λειτουργία

 - αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)

 - απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές

 - δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες

 - ελάχιστη συντήρηση

 - είναι μια καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή

 

H ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ανεξάντλητο εγχώριο

ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Τα φωτοβολταϊκά είναι λειτουργικά καθώς προσφέρουν επεκτασιμότητα της ισχύος τους και δυνατότητα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας (στο δίκτυο ή σε συσσωρευτές) αναιρώντας έτσι το μειονέκτημα της ασυνεχούς παραγωγής ενέργειας. Δίνοντας τον απόλυτο έλεγχο στον καταναλωτή, και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια, τον καθιστούν πιο προσεκτικό στον τρόπο που καταναλώνει την ενέργεια και συμβάλλουν έτσι στην ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση της ενέργειας.

 

Τα μειονεκτήματα των φωτοβολταικών είναι:

 

Το σχετικά υψηλό κόστος αγοράς και η έλλειψη επιδοτήσεων ήταν ως πριν λίγο ο κυριότερος λόγος για την στασιμότητα της ελληνικής αγοράς φ/β. (π.χ. η έλλειψη επιχορήγησης για τον οικιακό καταναλωτή, έλλειψη επιχορήγησης της παραγόμενης φ/β kWh)

Τα φωτοβολταϊκά, όπως άλλωστε και όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), έχουν υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και ασήμαντο λειτουργικό κόστος, αντίθετα με τις συμβατικές ενεργειακές τεχνολογίες που συνήθως έχουν σχετικά μικρότερο αρχικό επενδυτικό κόστος και υψηλά λειτουργικά κόστη.

Το κλίμα αυτό όμως τώρα αλλάζει δραματικά. Πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών, με γενναίες επιδοτήσεις τόσο της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, όσο και της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας.

 

 ηλιος

         ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

 

Η αυτόνομη κατοικία ακόμα μπορεί να φαντάζει φουτουριστική αλλά πλησιάζει η εποχή (αν δεν είμαστε ήδη εκεί) που θα είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση μας.

Ο φωτισμός με λάμπες εξοικονόμησης και η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, ηχητικά συστήματα, ψυγεία, τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες κλπ) αποτελούν ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν εύκολα και οικονομικά με φωτοβολταϊκά.

Οι ανάγκες σε ζεστό νερό και θέρμανση του σπιτιού καλύπτονται άνετα από το φυσικό αέριο,

 το υγραέριο, τους ηλιακούς θερμοσίφωνες κ.τ.λ.

Με τις κατάλληλες δεξαμενές νερού και φίλτρα και με την προσθήκη βιολογικού καθαρισμού, έχουμε ένα σπίτι που θα μπορούσε να υπερκαλύπτει όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας.

 

Φτάνει βέβαια η πολιτεία να αποφασίσει να δώσει σημαντικά κίνητρα στον Έλληνα καταναλωτή.

 

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

Αιολική ενέργεια: με σεβασμό στο περιβάλλον

 

          ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

           

αιολος αιολικη ενεργειαΑίολος, γιος της Άρνης και του Ποσειδώνα και αφέντης των ανέμων κατα την μυθολογία. Μόνο που σήμερα μας ειναι πολύ περισσότερο απαραίτητος κι απο τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας.

Κι αυτό γιατί απο τον άνεμο, παράγουμε την αιολική ενέργεια, μια ενέργεια "ήπιας μορφής" η οποία είναι καθαρή χωρίς δηλαδή να επιβαρύνει ή μολύνει το περιβάλλον.

Όπως ξέρουμε η εκμετάλευση του αέρα υπάρχει απο τα αρχαία χρόνια και ειναι απο τις πρώτες μορφές ενέργειας που ο άνθρωπος ανακάλυψε. Με την βοήθεια των ανέμων οι άνθρωποι ταξίδευαν στις θάλασσες αλλά και κινούσαν τους ανεμόμυλους για αλέθουν τα σιτηρά τους. Σήμερα μάλιστα ακόμα σε κάποιες χώρες υπάρχουν ανεμόμυλοι δίνοντας έτσι μια ουσιαστική απάντηση στην τρελή κούρσα της τεχνολογίας για ανεξάντλητες, καθαρές πηγές ενέργειας.

Όλοι πια έχουν δει τουλάχιστον στην τηλεόραση τις θεόρατες μεταλλικές κατασκευές με τα τρία πτερύγια οι οποίες στήνονται σε ψηλά σημεία ή σε σημεία που υπάρχουν έντονοι άνεμοι για την εκμετάλευση τους. Τα λεγόμενα "αιολικά πάρκα" που απαρτίζονται απο αυτές τις ανεμογεννήτριες.

Η κάθε ανεμογεννήτρια δίνει περίπου 200 – 400kW 

                                                       

                                                       ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

 

Η αιολική ενέργεια αποτελεί σήμερα μια αξιόπιστη λύση για παραγωγή ηλεκτρισμού. Η ενέργεια είναι άφθονη και δωρεάν.  Επίσης, τα οικονομικά οφέλη μιας περιοχής από την ανάπτυξη της αιολικής βιομηχανίας είναι πολλά και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

                                               Ανεμογεννητριες αιολικη ενεργεια

ΟΜΩΣ...

 

όπως σε όλα τα πράγματα, υπάρχει και μια αρνητική πλευρά. Οι ηλεκτρογεννήτριες παγκοσμίως είναι υπεύθυνες για τραυματισμούς και θανάσιμα δυστυχήματα αποδημητικών πουλιών.

Για αυτό τον λόγο πρέπει υποχρεωτικά να γίνονται ειδικές μελέτες ώστε να μην κατασκευάζονται αιολικά πάρκα σε δρόμους μετανάστευσης πουλιών. Σε κάθε περίπτωση πριν τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου ή και οποιασδήποτε εγκατάστασης ανεμογεννήτριας θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το αμέσως επόμενο αρνητικό είναι ο θόρυβος που προκαλείτε απο τις ανεμογεννήτριες αλλά και πάλι με την σωστή μελέτη και την κατάλληλη τοποθεσία ξεπερνιέται και αυτό το πρόβλημα.

Στην χώρα μας έχουν ήδη δημιουργηθεί πολλά αιολικά πάρκα με πολύ καλά αποτελέσματα και ειδικά σε νησιωτικές περιοχές.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως στην Κεφαλλονιά, στα διοικητικά όρια των Δήμων Αργοστολίου και Πυλαρέων υπάρχουν τρια αιολικά πάρκα που τροφοδοτούν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας με σύνολο 75,6 MW ηλεκτρικής ισχύος.

Μάλιστα, αίσθηση έκανε η ανακοίνωση της GOOGLE πως, "Μόλις υπογράψαμε συμφωνία για να επενδύσουμε στην ανάπτυξη ενός έργου μετάδοσης ενέργειας στα ανοιχτά του Ατλαντικού. Το έργο θα προσφέρει σταθερή οικονομική απόδοση και παράλληλα θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Κάτι που μπορεί να φέρει κέρδη τόσο στην επιχείρησή μας όσο και στο περιβάλλον".

 Ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι το Atlantic Wind Connection θα τοποθετηθεί σε απόσταση τουλάχιστον 10 μιλίων από την ακτή και θα εκτείνεται σε 350 μίλια, από το Νιου Τζέρσεϊ στη Βιρτζίνια.

 Το αιολικό πάρκο θα είναι σε θέση να παράγει 6.000 μεγαβάτ, δηλαδή αρκετή ενέργεια ώστε να ηλεκτροδοτεί σχεδόν δύο εκατομμύρια σπίτια.

 Αυτό και μόνο πιστεύω πως αρκεί για να καταλάβουμε το μέλλον της αιολικής ενέργειας.

 

                            

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 


 

H.A.A.R.P.-Ένα άγνωστο αλλά τρομακτικό όπλο

haarp a terrible weapon

H.A.A.R.P. είναι τα αρχικά που παραπέμπουν στο High-frequency Active Aural Research Programme. Σε ελληνική μετάφραση σημαίνει "Ερευνητικό Πρόγραμμα Υψηλής Συχνότητας Δραστικής Ακτινοβολίας". Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα τρομακτικό οπλικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας το οποίο αναπτύσσουν οι Η.Π.Α. από το 1982. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο όταν «τελειοποιηθεί» θα είναι σε θέση να προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα μιας επιλεγμένης περιοχής, διακοπή λειτουργίας και καταστροφή κάθε ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής συσκευής σε συγκεκριμένο τόπο, πρωτοφανούς μεγέθους σεισμούς, τρύπες στην ιονόσφαιρα, απίστευτης έντασης κεραυνούς, έως και έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω εκπομπής χαμηλών συχνοτήτων παρόμοιες με τις ανθρώπινες! haarp facilities

 

Η ιδέα αυτή συλλήφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το γνωστό φυσικό Nikola Tesla. Το H.A.A.R.P. αποτελείται από ένα σύστημα κεραιών, μέσω των οποίων ηλεκτρικά κύματα παραγόμενα από ειδικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού διοχετεύονται σε μία υπερ-κεραία. Τα κύματα μέσω της αντανάκλασής τους στην ιονόσφαιρα πολλαπλασιάζουν την ισχύ της ραδιομαγνητικής συχνότητας και κατευθύνονται σε επιθυμητά σημεία. Τα πειράματα σε πρώτη φάση έλαβαν χώρα στην Αλάσκα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο σύστημα κεραιών, ενώ οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μιλούν για άλλα δύο σημεία στον κόσμο, στην παγωμένη Νορβηγία και στο Ακρωτήρι της Κύπρου.

 

Τι μπορεί να προκαλέσει το H.A.A.R.P.

Στα σημεία όπου καταλήγουν αυτά τα τεράστιας ισχύος ηλεκτρομαγνητικά κύματα συντελούνται δραματικές και ανεπανόρθωτες αλλαγές.

Καταρχήν δημιουργούνται τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον μέσω της δημιουργίας τρυπών στην ιονόσφαιρα στη χειρότερη εκδοχή και υπερβολική αραίωση της ατμόσφαιρας στο πιο αισιόδοξο σενάριο, με αποτέλεσμα την έκθεση της Γης και των ζωντανών οργανισμών στο έλεος της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας.

 haarp overview

Επίσης στην αραιωμένη περιοχή της ατμόσφαιρας πάνω από μία περιοχή δεν θα έχουμε την εκτόνωση των κεραυνών, με αποτέλεσμα αυτοί να φθάνουν με απίστευτη ένταση στο έδαφος. Η Γη θα φορτίζεται ηλεκτρικά και θα ανεβαίνει η θερμοκρασία της, εντείνοντας έτσι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με την πρόσκρουση της ραδιομαγνητικής ακτινοβολίας στην ιονόσφαιρα τμήματά της θα ωθούνται ψηλότερα και το κενό που θα δημιουργείται θα σπεύδουν να καλύψουν άλλες μάζες αέρα από παρακείμενες περιοχές, οι οποίες με τη σειρά τους θα αφήσουν κενό το οποίο θα καλυφθεί από άλλες και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στη Γήινη ατμόσφαιρα φαινομένου «ντόμινο». Θα έχουμε αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρες επιλεγμένες περιοχές με τεράστιες πλημμύρες, παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας κ.λπ.

 

haarp activation scenarioΤο H.A.A.R.P. θα έχει τη δυνατότητα να παραλύει κάθε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή σε επιλεγμένες περιοχές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης εάν τα ραδιομαγνητικά κύματα διοχετευθούν προς το υπέδαφος, είναι πολύ πιθανή η πρόκληση βιβλικών σεισμών. Και φθάνουμε στην επίδραση της χρήσης του H.A.A.R.P. στα ζωντανά όντα, που αποτελεί και το τρομακτικότερο σενάριο. Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές έρευνες και πειράματα είναι δυνατόν, μέσω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε συγκεκριμένες συχνότητες και του συντονισμού τους με τις αντίστοιχες ανθρώπινες, να επηρεαστεί η λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πειράματα έχουν δείξει ότι συγκεκριμένες χαμηλές συχνότητες επηρεάζουν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, φθάνοντας έως και το σημείο του ελέγχου του. Έχετε παρατηρήσει σε μερικά σημεία πριν απο ένα σεισμό πως τα ζώα τρέπονται σε φυγή πανικόβλητα; Φανταστείτε κάτι παρόμοιο αλλά σε μεγαλύτερη έκταση και απόλυτα ελεγχόμενο. Η έκθεση δε σε τέτοιες συχνότητες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει φοβερές βλάβες στον οργανισμό που ξεκινούν από ημικρανίες, ανεξήγητη νευρικότητα, μελαγχολία, κατάθλιψη και φθάνουν στον καρκίνο και την αλλοίωση του DNA με φρικιαστικές συνέπειες όχι μόνο τους παθόντες, αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

 

H επίδραση στον άνθρωπο

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι στην ουσία ηλεκτρόνια που πάλλονται αδιάκοπα και συναισθήματα τα οποία τροφοδοτούνται από χημικές αντιδράσεις και μεταφέρονται μέσα στο σώμα και τον εγκέφαλο μέσω ηλεκτρικών σημάτων διαμέσου των νεύρων. Αντίστοιχα λειτουργούν και οι άλλοι οργανισμοί. Φορτίζοντας έτσι τον πλανήτη με ασύλληπτες ποσότητες ηλεκτρικού φορτίου ποιος στ’ αλήθεια επιστήμονας ξέρει τεκμηριωμένα τι επίδραση αυτό θα έχει στον άνθρωπο και στο περιβάλλον; Βέβαια οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Όμως η επιστημονική κοινότητα αντιδράει έντονα και το μόνο θετικό της ιστορίας είναι ότι ενώ στο παρελθόν μαθαίναμε τα πειράματα και τα αποτελέσματα νέων οπλικών συστημάτων 20 χρόνια αργότερα, σ’ αυτήν την περίπτωση αντιληφθήκαμε σχετικά νωρίς τα ανατριχιαστικά σενάρια, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετικά καλή ενημέρωση, εγρήγορση και δυνατότητα αντίδρασης.

 

Μάλιστα ψιθυρίζετε σε κλειστούς κύκλους πως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 σε σημεία κλειδιά (με αρκετό υψόμετρο) οι Αμερικάνοι, είχαν τοποθετήσει παρόμοια μηχανήματα, για τον έλεγχο και την διεξαγωγή των αγώνων σε ειρηνικό κλίμα χωρίς εκπλήξεις.

 

Τι άλλο να ελέγχουν με παρόμοιο τρόπο;

 

Pythari.gr

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 

 

Κάδοι Κομποστοποίησης

 

κομποστοποιηση η ευεργεσια στα φυταΈχετε σκεφτεί ποτέ πως τα περισσότερα σκουπίδια θα μπορούσαν να αποφευχθούν και μάλιστα να χρησιμοποιηθούν προς όφελος μας;

 

Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια μας έδειξαν πως οι χωματερές δεν είναι λύση αλλά ένα πρόβλημα που εγκυμονεί φοβερούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, για τα ζώα αλλά και το περιβάλλον.

 

Σε κάθε δάσος, λιβάδι και οπουδήποτε η φύση υπάρχει, τα φυτικά υπολείμματα πέφτουν στο έδαφος και εκεί αρχίζει η διαδικασία της αποσύνθεσης, κομποστοποίηση, λιπασματοποίηση.

 Κομποστοποιούνται (γίνονται λίπασμα) αργά από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα και μετατρέπονται σε ένα αφράτο σκουρόχρωμο υπόστρωμα (χούμο).

Αυτό είναι που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος ζωντανό.

Το πόσο εύφορο είναι ένα κομμάτι γης, εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι σε οργανική ύλη.

 κομποστοποιηση αυλη σπιτι κηπος

Δεν είναι κανένα μυστικό ούτε καμμιά τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η διαδικασία αυτή λοιπόν υπάρχει από μόνη της στη φύση!

 

Είναι ο ίδιος τρόπος που στις φάρμες και τα αγροκτήματα μάζευαν τα "σκουπίδια" τους και τα συγκέντρωναν σε ένα σημείο.

 Εκεί με την φροντίδα του ανθρώπου και την συνεργασία του με την φύση και τον χρόνο, δημιουργούσαν το χούμο. Ένα απο τα καλύτερα λιπάσματα.

 

κομποστ υπολειματα τροφωνΌλα τα οργανικά υπολείμματα όπως κουρεμένο γρασίδι, φύλλα, κομμένα κλαδιά, χόρτα, λαχανικά, φρούτα ακόμη και εσπεριδοειδή, αποφάγια, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά, χαρτί, πριονίδι, κόπρανα φυτοφάγων ζώων, στάχτη και οποιοδήποτε άλλο οργανικό υπόλοιπο που τα πετάμε σαν σκουπίδια και γεμίζουμε με αυτά τις χωματερές, είναι η απαραίτητη τροφή για το χώμα. Αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, δηλαδή αν τα λιπασματοποιήσουμε στους κάδους οικιακής κομποστοποίησης και επιστρέψουμε το κομπόστ στο χώμα, το εμπλουτίζουμε με την απαραίτητη οργανική ύλη χούμο.

 

Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες να ενημερωθεί ο κόσμος και στην χώρα μας.

Για το τι κάδο πρέπει να επιλέξουμε καλό θα είναι να βρούμε ένα μαγαζί- κατάστημα με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο και οι ίδιοι θα μας καθοδηγήσουν για την καλύτερη επιλογή και αγορά. Υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης για κουζίνα, μιαςκομποστοποιηση στο σπιτι οικογένειας 2, 3 , 4 ατόμων και φτάνουν μέχρι κάδους για εξοχικά και πολυκατοικίες όπου εκεί συμφέρει σε τιμή γιατί έρχετε φθηνότερα στους ιδιοκτήτες-καταναλωτές.

 

Πολλές φορές με ρωτάνε πως το να έχεις σκουπίδια μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι ή και στον κήπο, δεν είναι επικύνδινο για την υγεία μας;

Βεβαίως και όχι.

Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 650 με 700 C όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μείγμα. Κατά δεύτερον, ο κάτοχος του κάδου είναι αυτός που καθορίζει και τι θα ρίξει μέσα, με αποτέλεσμα να καθορίζει την καθαρότητα του "λιπάσματος".

 

Φυσικά και όλα τα σκουπίδια δεν είναι κατάλληλα για τους κάδους αλλά και για να γίνουν λίπασμα. Κάθε κάδος διαθέτει οδηγίες για την ποσότητα και τα υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε. Υπάρχουν υλικά που είναι τα κατάλληλα και κάποια που είναι απαγορευτικά.

Πάμε με μια σύντομη ματιά να δούμε μερικά απο αυτά.

κομοστοποιηση συνθεση συστατικα 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ

 

Περισσεύματα απο φρούτα, λαχανικά και μπαγιάτικο ψωμί.

 

Κομμένα και μαραμένα λουλούδια και φύλλα

 

Υπολλείματα καφέ, τα σακουλάκια τσαγιού, όπως και τα φίλτρα καφέ.

 

Χορτάρια αφού πρώτα αποξηραθούν (ανακατεύουμε το μίγμα με άλλα υλικά.Αποφεύγουμε τις υπερβολικές ποσότητες και τις υπερφορτώσεις μόνο της κομμένης χλόης).

 

Κλαδιά, θραύσματα, υπολείμματα από τα λουλούδια του κήπο (εξαιρετικό υλικό για να παρέχει τη δομή στο σωρό. Κόψτε τα σε μικρά κομμάτια).

 

Yπολείμματα λαχανικών κήπου(αποφύγετε τα λαχανικά που έχουν παράσιτα, είναι μολυσμένα ή άρρωστα).

 

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

 

Φλούδες εσπεριδοειδών (δεν υπερβαίνουμε την κανονική ποσότητα μιας οικογένειας).

 

Μικρά υπολείμματα κρέατος, ψαριών (χρήση σε περιορισμένες ποσότητες, καλύπτουμε το χώμα και ανακατεύουμε για να αποτραπεί ο πολλαπλασιασμός των μυγών).

 

Aκαθαρσίες πουλερικών, λίπασμα, ακαθαρισίες ζώων.

 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ

 

Περιοδικά, τυπωμένες ύλες χρώματος, γυαλιστερό χαρτί

 

Φίλτρα ηλεκτρικών σκουπών

 

Υφάσματα, βαμβακερά

 

απόβλητα από το επεξεργασμένο ή χρωματισμένο ξύλο.

 

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όσους σκέφτονται την αγορά ενός κάδου κομποστοποίησης. Ειδικά αν καλλιεργούνε τα δικά τους λαχανικά, φρούτα, θέλουν να προσέχουν τα φυτά τους και ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, την υγεία την δικιά τους αλλά και τον συνανθρώπων τους.

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 

 

Η Θεραπεία καρκίνου είναι εδώ! Συνταρακτικό βίντεο

Θεραπεία ΚαρκίνουΓιατί το ιατρικό κατεστημένο δεν αναφέρει τίποτα για όλα αυτά που αναφέρονται στο βίντεο; Γιατί μας έχουν ταράξει στο ψέμα; Γιατί δεν εφαρμόζουν τις απλές και οικονομικές μεθόδους του Dr Coldwell που προσφέρει θεραπεία σε 2 εως 16 εβδομάδες αλλά εφαρμόζουν τις χημειοθεραπείες που αποδεδειγμένα καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Γιατί υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία με εξωπραγματικά κέρδη που κονομάει παίζοντας με την υγεία μας....

(Καντε κλικ στην εικόνα να δείτε το video)

 

Κορυφή σελίδας

Κεντρική σελίδα

 

 

 

μετρητηςέχετε επισκεφθεί τη τοποθεσία μας και σας ευχαριστούμε